Workshops 2019

Info workshops tel. 06 57640901, a.stelt@ziggo.nl
 
 
Workshopprogramma 2019
 

 W1
Woensdag 13 februari:
19.00-22.00 uur
 
Mozaïek in 3D-techniek met Wilma Jacobi 

Kent u de kleurige mozaïek dwergjes van de kunstroute 2018?  
Die kleine draaiende beeldjes met een sluier van mozaïek? In deze workshop leert u de technieken om uw eigen mozaïek sculptuur te maken. We beginnen met een rechthoekige basisvorm, waar vanuit u uw eigen ontwerp maakt of u kiest een voorbeeld ontwerp. U leert ontwerpen met aandacht voor de combinatie van vorm, kleur en textuur. De sculptuur zal, net als de dwergjes, bestaan uit een samenspel tussen cementvlakken en glasmozaïek. Zo ontstaat een spannende wisselwerking tussen de ruwe, matte cement en het kleurige, glanzende glas.
U kunt gebruik maken van ene regenboog aan glaskleuren en diverse cement tinten.
 
Kosten: 90 euro, materiaalkosten 40 euro.
 
 W3

Zaterdag 16 februari: 9.30-12.00 uur

Kop(portret) boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum 

De eerst dag maken we de kop (portret) op een armatuur. Na een periode waarin de klei door drogen aan de buitenkant stevig genoeg is, kunnen we op de volgende zaterdag het werkstuk bakgereed maken, dus van de armatuur afhalen en uithollen en herstellen. Na volledige droging worden de werkstukken in de keramische oven gestookt. We boetseren met steengoed klei, hetgeen betekent dat het werkstuk na het bakken ook bestand is tegen de buitenlucht.

Kosten: 75 euro en 15 euro materiaalkosten. Neem je eigen lunch mee, voor koffie/thee, sapje wordt gezorgd.
 

 W5
 
Woensdag  27 februari: 19.00-22.00 uur 

GRAFFITI  met DANIEL van de HATERD (13hoog) 

In deze workshop maak je kennis met  GRAFFITI.
Je werkt met spuitbussen verf. Na een korte introductie ga je een ontwerp maken, dat kan een tekst of afbeelding zijn. En na uitleg van verschillende technieken met de spuitbus ga je aan de slag. Iedereen gaat tot slot met een eigen Graffiti werkstuk naar huis.
 
Kosten: 30 euro, materiaalkosten: 15 euro (spuitbussen, mondkapje, overalls, handschoenen, mondkapje).
 
 
 
 
W6 
Zaterdag 2 maart: 10.00-16.00 uur 
 
Kennismaken met ikoon schilderen, met Marian van Delft 

Op deze dag laat ik u graag kennismaken met ikonen: een stukje geschiedenis en de techniek van het schilderen met ei-tempera. U leert de verf mengen met pigmenten en een mengsel van eigeel, water en azijn. Het overbrengen van het motief op een ikoon plankje en de basis van het schilderen in de zgn. ‘Griekse’ methode, hetgeen vrij droog werken betekent. Vanouds zijn ikonen afbeeldingen van Christus, Maria,de moeder Gods, heiligen en voorstellingen uit de bijbel. In de orthodoxe kerken zijn ikonen onderdeel van de liturgie, ze zijn als het ware het evangelie voor de ogen.Tijdens de workshop kunt u kiezen uit verschillende afbeeldingen.
 
Kosten: 50 euro, materiaalkosten 15 euro.
Neem uw eigen lunch mee, voor koffie, thee en sapje wordt gezorgd.


 
W7
 
Zaterdag 9 maart: 9.30 -15.00 uur.
 
Model boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum. 
 
Het gaat bij deze workshop om het leren inschatten (in drie dimensies) van de juiste vormen en proporties. 
 
Kosten: 50 euro, materiaalkosten 15 euro. Neem uw eigen lunch mee, voor koffie, thee en sapje wordt gezorgd.
 

 
 WX
Zondag 10 maart: 15.00-16.30 , incl pauze.
 
 
Rembrand jaar 2019  
In het kader van dit Rembrandtjaar geeft Gerard Koorman een LEZING over REMBRANDT.  
 
Kosten: 10 euro 
 
 
W8

Zaterdag  16 maart: 13.00-17.00

Workshop fotografie: (Groot) Ouder en kind met Cornelia Nauta 
 
Mooie portretten maken hoe doe je dat? Hoe gebruik je het licht en welke instellingen zijn handig op je camera om te gebruiken ? Waar moet je op letten bij portretfotografie, b.v. hoe kun je foto’s maken zonder flits, of wat is een mooie houding? Hoe gebruik je de knopjes op de camera om spannende foto’s te maken. En hoe kun je er steeds weer anders uitzien op de foto? Je kunt een serieuze foto maken, maar ook een  grappige profielfoto. (Groot)Ouder en kind zijn beiden welkom in deze workshop. Neem een camera mee, het type maakt niet uit en een statief, als u deze bezit, en eventueel foto’s die u eerder van het kind hebt gemaakt.

Kosten40 euroW9 

Zaterdag 30 maart: 9.30-12.00 uur

Model schetsen, naar levend model met Hans Meijbaum

Het gaat bij deze workshop met name om het leren inschatten van de juiste proporties in diverse standen c.q. houdingen.


Kosten: 25 euro, materiaalkosten  7,50 


 
W10
 
 
Zaterdag 23 maart: 13.00-17.00
 
Workshop dierenfotografie: "hoe leer ik een mooie foto maken van mijn huisdier en dieren in de dierentuin”, met Cornelia Nauta 

Dieren fotograferen is lastig, ze poseren niet, bewegen veel en zijn schuw. Daarom is het een goede oefening om te proberen een mooie dierenfoto te maken. U krijgt handige tips om je camera van te voren goed in te stellen, b.v. met werken met sluitertijd om een actie te bevriezen, het werken zonder flits, het scherpstellen wanneer een dier zich bevindt achter een hek. Voor deze workshop kunt u elk type camera gebruiken. Neem een statief mee als u deze bezit en foto’s van uw huisdier of andere dieren die u eerder heeft gemaakt. De dierenfoto’s die u meeneemt gaan we bekijken en na de technische uitleg gaan we naar dierentuin Amersfoort voor een praktische oefening 
 
Kosten: 50 euro inclusief entree dierentuin  
 

 
W11
 
Zaterdag 18 mei: 13.00-17.00 uur 
 
Een schilderij met Epoxy gieten, met Antoynette Anema 

Deelnemers aan deze workshop maken een bijzonder schilderij met zelf gekozen motieven en kleuren. Een nieuwe ontwikkeling is het ingieten van foto’s en andere materialen, zoals textiel, grassen, zaden of voorwerpen in combinatie met gepigmenteerde epoxy. Epoxy is een kunsthars, die uit 2 componenten bestaat, een basis en een harder. Deze hars kun je op kleur brengen door er pigmenten aan toe te voegen. Het bijzondere van Epoxy is het glasachtige en transparante uiterlijk, de mooie hoogglans en de speciale mengeffecten van de kleuren onderling, waardoor er schilderijen ontstaan met een bijzonder karakter (55x55), epoxy, pigmenten, handschoenen, mengbekers, roerstokjes etc.), 2 weken voor aanvang van de workshop hoort u of het doorgaat en uiterlijk 1 week voor aanvang wordt gevraagd de materiaalkosten te voldoen.
 
Kosten: 40 euro, materiaalkosten 45 euro (voor een 3d-paneel)
 

 

W13
 
Datum volgt
Planning: 2e helft 2019 
 

Glasgieten, 'Hot Glass Casting' 
Docent: Arrie Huijgen, Durk Valkema


1 vrijdagavond Collage Hoevelaken, 19:00-21:30
(informatie, voorbereidingen)
1 zaterdag Glasstudio Vrij-Glas Zaandam, 09:00-17:00
(glasgieten)
1 zaterdag Glasstudio Vrij-Glas Zaandam, 09:00-11:00 
(Evaluatie, afhalen glasbeelden en afwerken sculpturen.

 

Glaskunstenaar Arrie Huijgen organiseert regelmatig workshops 'Glasgieten in zand' i.s.m. Stichting VrijGlas Zaandam en Collage. De workshop bestaat uit een informatieve- en voorbereidende avond en een hele zaterdag glasgieten in Zaandam. Maximale kunnen er 6 personen aan de cursus deelnemen.

Er is geen voorkennis noodzakelijk. Veel (beeldende) kunstenaars gingen je voor in de afgelopen jaren en waren zeer enthousiast over deze uitstap naar ‘Hot Glass’ kunst!

Les 1 (niet verplicht) oefenen/prepareren van giet-zandmallen (Collage Hoevelaken)

Les 2 gietmallen (ochtend) prepareren en (middag) glasgieten (Zaandam)

Extra ophalen (afwerken) van het werk en feedback op glasobject/sculptuur door meesterblazer glaskunstenaar Durk Valkema. 

Kosten €195,- inclusief lunch en 10 kg gegoten glas. Geen bijkomende kosten!

*Data volgen nog!

Link naar video: "GLASGIETEN 2018" 
Leuke compilatie van Kunstenaar/Cursist Hanneke Bakker
 
Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen 
Afbeelding invoegen 
 
 
 

 
 
 
 

 
 


     
 

   

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave