Workshops 2019

Info workshops tel. 06 57640901, a.stelt@ziggo.nl
 
 
Workshopprogramma 2019
 

W1
Woensdag 4,11, 18 september: 19.00-22.00 uur
 
Mozaïek in 3D-techniek met Wilma Jacobi
 
Kent u de kleurige mozaïek dwergjes van de kunstroute 2018? Die kleine draaiende beeldjes met een sluier van mozaïek? In deze workshop leert u de technieken om uw eigen mozaïek sculptuur te maken. We beginnen met een rechthoekige basisvorm, waar vanuit u uw eigen ontwerp maakt of u kiest een voorbeeld ontwerp. U leert ontwerpen met aandacht voor de combinatie van vorm, kleur en textuur. De sculptuur zal, net als de dwergjes, bestaan uit een samenspel tussen cementvlakken en glasmozaïek. Zo ontstaat een spannende wisselwerking tussen de ruwe, matte cement en het kleurige, glanzende glas. U kunt gebruik maken van ene regenboog aan glaskleuren en diverse cement tinten.
 
Kosten: 110 euro, materiaalkosten 40 euro. 
 
     
W2
Woensdag 2 en 16 oktober :19.00-22.00 uur
 
Schilderen op hout met Connie Hoosbeek 
 
     
W3
Dinsdag 8 en 15 oktober: 19.30-21.30 uur
 
Japans mozaïek: Kintsugi met Susan Koopman.
 
Je maakt in deze workshop een klein mozaïek object dat gedragen kan worde als hanger of broche. Met een eigentijdse kintsugi-methode (in Japan repareert men gebroken porselein met puur goud) worden stukjes porselein, keramiek en/of glas aan elkaar gevoegd. Je begint met het selecteren van de onderdelen en maakt met behulp van een mozaïektang een mooie compositie. Deze worden dan vervolgens aan elkaar gelijmd tot een uniek sieraad.
 
Kosten:40 euro. Materiaalkosten: 7.50 euro. Neem zelf mee: porcelein -, keramiek - , glas voorwerpen om te gebruiken, bv. oud theekopje, Delfstblauw schoteltje enz.
 
     
W4
Zaterdag 19 oktober: 9.30-15.00 uur en
26 oktober: 9.30-12.00 uur
 
Kop(portret) boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum
 
De eerst dag maken we de kop (portret) op een armatuur. Na een periode waarin de klei door drogen aan de buitenkant stevig genoeg is, kunnen we op de volgende zaterdag het werkstuk bakgereed maken, dus van de armatuur afhalen en uithollen en herstellen. Na volledige droging worden de werkstukken in de keramische oven gestookt. We boetseren met steengoed klei, hetgeen betekent dat het werkstuk na het bakken ook bestand is tegen de buitenlucht.
 
Kosten: 75 euro en materiaalkosten 15 euro. Neem je eigen lunch mee, voor koffie/thee, sapje wordt gezorgd.

     
W5
Zaterdag 9 november: 9.30-15.00 uur
 
Romeins mozaïek: leer werken met mozaïekhamer en kapblok met Wilma Jacobi
 
Het klassieke mozaïekgereedschap is de mozaïekhamer uit de tijd van de Romeinen is de mozaïekhamer, met zijn breed puntige uiteinde, in combinatie met het kapblok. Hamer en kapblok zijn uitermate geschikt om de klassieke mozaïekmaterialen marmer en smalti (glas) tot een gewenst formaat te bewerken. Leer nu zelf marmer kappen tot mozaïek steentjes en gebruik ze in een romeins of een vrij mozaïek. Je leert de juiste houding, de verschillende manieren om de mozaïekhamer te gebruiken en hoe je de steentjes plakt met een aantrekkelijke andamenti. Deze methode wordt beoefend door vele internationale mozaïekkunstenaars. Als je graag een Romeins mozaïek met echt marmer wilt maken, maar liever niet met hamer en kapblok wilt werken, dan is dat ook mogelijk. Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden
 
Kosten 50 euro en materiaalkosten 15 euro (voor verschillende marmersoorten, gebruik gereedschap, ondergrond en lijm). Neem je eigen lunch mee, voor koffie/thee, sapje wordt gezorgd. 

W6
 
Zaterdag 9 november: 9.30 -15.00 uur.
 
Model boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum. 
 
Het gaat bij deze workshop om het leren inschatten (in drie dimensies) van de juiste vormen en proporties. 
 
Kosten: 50 euro, materiaalkosten 15 euro. Neem uw eigen lunch mee, voor koffie, thee en sapje wordt gezorgd.
 

 
 
 
W7 
Dinsdag 12 en 19 november: 19.30- 21.30
 
Beeldhouwen met speksteen met Susan Koopman
 
Deze workshop is een kennismaking in het werken met de zachte steensoort speksteen. We maken met behulp van raspen en schuurpapier een klein object. En ontwerpen een vorm die kan worden gezien als een krachtsymbool, bv. Een diervorm , een godinnenbeeldje of een spiritueel symbool. Maar een abstracte vorm kan ook of zonder symbolische betekenis. Het doel is het ontdekken van de mogelijkheden van speksteen en of deze manier van beeldhouwen je aanspreekt. Misschien zelfs wel om ermee verder te gaan. As het object klaar is kan het op een sokkeltje worden gezet of voorzien worden van een gaatje, zodat het op- of omgehangen kan worden als sieraad of amulet.
 
Kosten: 40 euro. Materiaalkosten: 5 euro. 
 
     
W8

Zondag 17 november: 13.00-17.00

Workshop fotografie: (Groot) Ouder en kind met Cornelia Nauta 
 
Mooie portretten maken hoe doe je dat? Hoe gebruik je het licht en welke instellingen zijn handig op je camera om te gebruiken ? Waar moet je op letten bij portretfotografie, b.v. hoe kun je foto’s maken zonder flits, of wat is een mooie houding? Hoe gebruik je de knopjes op de camera om spannende foto’s te maken. En hoe kun je er steeds weer anders uitzien op de foto? Je kunt een serieuze foto maken, maar ook een  grappige profielfoto. (Groot)Ouder en kind zijn beiden welkom in deze workshop. Neem een camera mee, het type maakt niet uit en een statief, als u deze bezit, en eventueel foto’s die u eerder van het kind hebt gemaakt.

Kosten: 40 euroW9 

Zaterdag 16 november: 9.30-12.00 uur

Model schetsen, naar levend model met Hans Meijbaum

Het gaat bij deze workshop met name om het leren inschatten van de juiste proporties in diverse standen c.q. houdingen.


Kosten: 25 euro, materiaalkosten  7,50 


 
W10
 
 
Zondag 27 oktober: 13.00-17.00
 
Workshop dierenfotografie: "hoe leer ik een mooie foto maken van mijn huisdier en dieren in de dierentuin”, met Cornelia Nauta 

Dieren fotograferen is lastig, ze poseren niet, bewegen veel en zijn schuw. Daarom is het een goede oefening om te proberen een mooie dierenfoto te maken. U krijgt handige tips om je camera van te voren goed in te stellen, b.v. met werken met sluitertijd om een actie te bevriezen, het werken zonder flits, het scherpstellen wanneer een dier zich bevindt achter een hek. Voor deze workshop kunt u elk type camera gebruiken. Neem een statief mee als u deze bezit en foto’s van uw huisdier of andere dieren die u eerder heeft gemaakt. De dierenfoto’s die u meeneemt gaan we bekijken en na de technische uitleg gaan we naar dierentuin Amersfoort voor een praktische oefening 
 
Kosten: 50 euro inclusief entree dierentuin  
 

 
W11
 
Zaterdag 23 november: 13.00-17.00 uur 
 
Een schilderij met Epoxy gieten, met Antoynette Anema 

Deelnemers aan deze workshop maken een bijzonder schilderij met zelf gekozen motieven en kleuren. Een nieuwe ontwikkeling is het ingieten van foto’s en andere materialen, zoals textiel, grassen, zaden of voorwerpen in combinatie met gepigmenteerde epoxy. Epoxy is een kunsthars, die uit 2 componenten bestaat, een basis en een harder. Deze hars kun je op kleur brengen door er pigmenten aan toe te voegen. Het bijzondere van Epoxy is het glasachtige en transparante uiterlijk, de mooie hoogglans en de speciale mengeffecten van de kleuren onderling, waardoor er schilderijen ontstaan met een bijzonder karakter (55x55), epoxy, pigmenten, handschoenen, mengbekers, roerstokjes etc.), 2 weken voor aanvang van de workshop hoort u of het doorgaat en uiterlijk 1 week voor aanvang wordt gevraagd de materiaalkosten te voldoen.
 
Kosten: 40 euro, materiaalkosten 50 euro (voor een 3d-paneel 55x55 cm, epoxy, pigmenten, handschoenen, mengbekers, roerstokjes etc.)
 

 

 W12
Zondag 8 december: 15.00-19.00 Reservedatum (bij slecht weer) 15 december.
 
Workshop schemer en nachtfotografie, met Cornelia Nauta
 
De maand december is bij uitstek geschikt om op pad te gaan en sfeervolle foto’s te maken. Deze foto’s kunt u later gebruiken voor een mooie kerstkaart! Schemer en nachtfotografie vereist een andere technische aanpak dan het fotograferen bij daglicht. U gaat na een technische uitleg waarbij ondermeer sluitertijd, witbalans, lichtcorrectie en compositie aan de orde komen op pad om de mooie binnenstad van Amersfoort met kerstverlichting te fotograferen. De foto’s die zijn gemaakt gaan we als afsluiting bekijken. Een eigen statief is wenselijk. De workshop is met name geschikt voor camera’s die handmatig ingesteld kunnen worden. Twijfelt u of de camera geschikt is, neem dan contact op met de docent (cornelianauta@online.nl)
 
Kosten: 40 euro.
Start workshop: Charlotte de Bourbonlaan 181, Amersfoort  
 
     

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 


     
 

   

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave