Workshops 2019

Info workshops tel. 06 57640901, a.stelt@ziggo.nl
 
 
Workshopprogramma 2019
 

W2 
Zaterdag 2 februari: 9.30-15.00 uur
 
Traditioneel Mozaïek: leer kappen met mozaïekhamer en kapblok met Wilma Jacobi
 
Het traditionele mozaïekgereedschap is de mozaïekhamer, met zijn breed puntige uiteinde, in combinatie met het kapblok. Hamer en kapblok zijn uitermate geschikt om de klassieke mozaïekmaterialen marmer en smalti (glas) tot een gewenst formaat te bewerken. Leer nu zelf marmer kappen tot mozaïek steentjes en gebruik ze in een eigen mozaïek. Je leert de juiste houding, de verschillende manieren om de mozaïekhamer te gebruiken en hoe je de steentjes plakt met een aantrekkelijke andamenti. Deze methode wordt beoefend door vele internationale mozaïekkunstenaars.
 
Kosten 50 euro en 15 euro materiaalkosten (voor verschillende marmersoorten, gebruik gereedschap, ondergrond en lijm). Neem je eigen lunch mee, voor koffie/thee, sapje wordt gezorgd.
 

 
 
 
 

W3

Zaterdag 9 februari: 9.30-15.00 uur en                         zaterdag 16 februari: 9.30-12.00 uur

Kop(portret) boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum 

De eerst dag maken we de kop (portret) op een armatuur. Na een periode waarin de klei door drogen aan de buitenkant stevig genoeg is, kunnen we op de volgende zaterdag het werkstuk bakgereed maken, dus van de armatuur afhalen en uithollen en herstellen. Na volledige droging worden de werkstukken in de keramische oven gestookt. We boetseren met steengoed klei, hetgeen betekent dat het werkstuk na het bakken ook bestand is tegen de buitenlucht.

Kosten: 75 euro en 15 euro materiaalkosten. Neem je eigen lunch mee, voor koffie/thee, sapje wordt gezorgd.
 W4

Zaterdag 9 februari: 10.00-13.00 uur 
 
Acrylverf gieten (Acrylic Pouring)
– vervolg, met Inge van Velsen
 
Deze workshop is een aanvulling op de basisworkshop, die was aangeboden in het najaar van 2018. Hierin komen 'vervolg' technieken (Negative Space, Flip-Cup, Flip and Drag) aan de orde, de samenstelling en het gebruik van kleuren, compositie en het toepassen hiervan. Hierna kijk je hoe jouw gekozen kleuren zich tot elkaar verhouden en probeert dit uit op een doekje van 20 x 20 cm. Ben je tevreden? Dan komt het echte werk! Jouw eigen schilderij (50 x 50 cm), in de door jouw gekozen kleuren en techniek op een doek. Als de doekjes liggen te drogen, proberen we nog een andere techniek uit op papier of een houten paneeltje. Je werkt met goede verf en doeken (studiekwaliteit). Als naslag krijg je een syllabus met het behandelde mee naar huis.  
Deze workshop is ook te volgen als je al enige ervaring hebt met acrylverf gieten en hier graag meer over wil leren.
 
Kosten: 30 euro, materiaalkosten 37,50 

 
 
W6 
Zaterdag 2 maart: 10.00-16.00 uur 
 
Kennismaken met ikoon schilderen, met Marian van Delft 

Op deze dag laat ik u graag kennismaken met ikonen: een stukje geschiedenis en de techniek van het schilderen met ei-tempera. U leert de verf mengen met pigmenten en een mengsel van eigeel, water en azijn. Het overbrengen van het motief op een ikoon plankje en de basis van het schilderen in de zgn. ‘Griekse’ methode, hetgeen vrij droog werken betekent. Vanouds zijn ikonen afbeeldingen van Christus, Maria,de moeder Gods, heiligen en voorstellingen uit de bijbel. In de orthodoxe kerken zijn ikonen onderdeel van de liturgie, ze zijn als het ware het evangelie voor de ogen.Tijdens de workshop kunt u kiezen uit verschillende afbeeldingen.
 
Kosten: 50 euro, materiaalkosten 15 euro. Neem uw eigen lunch mee, voor koffie, thee en sapje wordt gezorgd.


 
W7
 
Zaterdag 9 maart: 9.30 -15.00 uur.
 
Model boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum. 
 
Het gaat bij deze workshop om het leren inschatten (in drie dimensies) van de juiste vormen en proporties. 
 
Kosten: 50 euro, materiaalkosten 15 euro. Neem uw eigen lunch mee, voor koffie, thee en sapje wordt gezorgd.
 

 
W8

Zaterdag  16 maart: 13.00-17.00

Workshop fotografie: (Groot) Ouder en kind met Cornelia Nauta 
 
Mooie portretten maken hoe doe je dat? Hoe gebruik je het licht en welke instellingen zijn handig op je camera om te gebruiken ? Waar moet je op letten bij portretfotografie, b.v. hoe kun je foto’s maken zonder flits, of wat is een mooie houding? Hoe gebruik je de knopjes op de camera om spannende foto’s te maken. En hoe kun je er steeds weer anders uitzien op de foto? Je kunt een serieuze foto maken, maar ook een  grappige profielfoto. (Groot)Ouder en kind zijn beiden welkom in deze workshop. Neem een camera mee, het type maakt niet uit en een statief, als u deze bezit, en eventueel foto’s die u eerder van het kind hebt gemaakt.

Kosten40 euroW9 

Zaterdag 30 maart: 9.30-12.00 uur

Model schetsen, naar levend model met Hans Meijbaum

Het gaat bij deze workshop met name om het leren inschatten van de juiste proporties in diverse standen c.q. houdingen.


Kosten: 25 euro, materiaalkosten  7,50 


 
W10
 
 
Zaterdag 23 maart: 13.00-17.00
 
Workshop dierenfotografie: "hoe leer ik een mooie foto maken van mijn huisdier en dieren in de dierentuin”, met Cornelia Nauta 

Dieren fotograferen is lastig, ze poseren niet, bewegen veel en zijn schuw. Daarom is het een goede oefening om te proberen een mooie dierenfoto te maken. U krijgt handige tips om je camera van te voren goed in te stellen, b.v. met werken met sluitertijd om een actie te bevriezen, het werken zonder flits, het scherpstellen wanneer een dier zich bevindt achter een hek. Voor deze workshop kunt u elk type camera gebruiken. Neem een statief mee als u deze bezit en foto’s van uw huisdier of andere dieren die u eerder heeft gemaakt. De dierenfoto’s die u meeneemt gaan we bekijken en na de technische uitleg gaan we naar dierentuin Amersfoort voor een praktische oefening 
 
Kosten: 50 euro inclusief entree dierentuin  
 

 
W11
 
Zaterdag 18 mei: 13.00-17.00 uur 
 
Een schilderij met Epoxy gieten, met Antoynette Anema 

Deelnemers aan deze workshop maken een bijzonder schilderij met zelf gekozen motieven en kleuren. Een nieuwe ontwikkeling is het ingieten van foto’s en andere materialen, zoals textiel, grassen, zaden of voorwerpen in combinatie met gepigmenteerde epoxy. Epoxy is een kunsthars, die uit 2 componenten bestaat, een basis en een harder. Deze hars kun je op kleur brengen door er pigmenten aan toe te voegen. Het bijzondere van Epoxy is het glasachtige en transparante uiterlijk, de mooie hoogglans en de speciale mengeffecten van de kleuren onderling, waardoor er schilderijen ontstaan met een bijzonder karakter (55x55), epoxy, pigmenten, handschoenen, mengbekers, roerstokjes etc.), 2 weken voor aanvang van de workshop hoort u of het doorgaat en uiterlijk 1 week voor aanvang wordt gevraagd de materiaalkosten te voldoen.
 
Kosten: 40 euro, materiaalkosten 45 euro (voor een 3d-paneel)
 

 
W12
 
Zondag 10 februari: 14.00-17.00 

Workshop Zen-schilderen of Sumi-e, met Gemma Schrever en Mathilde de Vriese

Zen-schilderen komt voort uit een oude traditie. Het werd door Zen monniken gebruikt als concentratietechniek. Omdat de monniken geloofden dat elke nuance van de natuur in de tinten van zwarte inkt weergegeven kan worden,is zwarte inkt (Sumi-e) de enige kleur die gebruikt wordt in de schildering. Deze schilderwijze en de filosofie erachter komen aan bod in de workshop. Het is ene bijzondere ervaring met enkele penseelstreken een unieke schildering te maken. De workshop is voor iedereen toegankelijk. Aan het eind van de workshop heb je zelf een eerste bamboe geschilderd op rijstpapier, die je kan meenemen naar huis.

Kosten: 45 euro, inclusief oefenpapier, rijstpapier(op wit karton), inkt en gebruik van Chinese penselen. 

 

W13
 
Datum volgt
Planning: 2e helft 2019 
 

Glasgieten, 'Hot Glass Casting' 
Docent: Arrie Huijgen, Durk Valkema


1 vrijdagavond Collage Hoevelaken, 19:00-21:30
(informatie, voorbereidingen)
1 zaterdag Glasstudio Vrij-Glas Zaandam, 09:00-17:00
(glasgieten)
1 zaterdag Glasstudio Vrij-Glas Zaandam, 09:00-11:00 
(Evaluatie, afhalen glasbeelden en afwerken sculpturen.

 

Glaskunstenaar Arrie Huijgen organiseert regelmatig workshops 'Glasgieten in zand' i.s.m. Stichting VrijGlas Zaandam en Collage. De workshop bestaat uit een informatieve- en voorbereidende avond en een hele zaterdag glasgieten in Zaandam. Maximale kunnen er 6 personen aan de cursus deelnemen.

Er is geen voorkennis noodzakelijk. Veel (beeldende) kunstenaars gingen je voor in de afgelopen jaren en waren zeer enthousiast over deze uitstap naar ‘Hot Glass’ kunst!

Les 1 (niet verplicht) oefenen/prepareren van giet-zandmallen (Collage Hoevelaken)

Les 2 gietmallen (ochtend) prepareren en (middag) glasgieten (Zaandam)

Extra ophalen (afwerken) van het werk en feedback op glasobject/sculptuur door meesterblazer glaskunstenaar Durk Valkema. 

Kosten €195,- inclusief lunch en 10 kg gegoten glas. Geen bijkomende kosten!

*Data volgen nog!

Link naar video: "GLASGIETEN 2018" 
Leuke compilatie van Kunstenaar/Cursist Hanneke Bakker
 
Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen 
Afbeelding invoegen 
 
 
 

 
 
 
 

 
 


     
 

   

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave